Pieter Groenebroek uit Medemblik was tweede luitenant op het fregat Huis te Warmelo. In rang kwam hij na de kapitein en de eerste luitenant. Groenebroek was ooit een bekende familienaam in Medemblik. In het begin van de achttiende eeuw woonden in de havenstad zelfs twee personen met de naam Pieter Groenebroek.
Vader Joris Pietersz Groenebroek
Groenebroek is afgeleid van de naam van een huis annex lakenwinkel dat stamvader Joris Pietersz in 1641 kocht. Dit huis aan de Oosterhaven stond in 1722 nog altijd bekend als ‘De Groenebroek’. Joris Pietersz Groenebroek trouwde predikantendochter Susanna Boerhave, familie van de beroemde arts en wetenschapper Herman Boerhave. Joris en Susanna kregen meerdere kinderen waaronder een zoon Pieter, gedoopt te Medemblik in 1652, en een zoon Marcus.
Oude en jonge Pieter
Voor de zoektocht naar luitenant Pieter Groenebroek zijn beide zonen relevant. Want Marcus liet op zijn beurt in 1689 een zoon Pieter dopen, kleinzoon van stamvader Joris Pietersz en neef van de eerder genoemde Pieter. We hebben dus te maken met een Pieter Groenebroek de oude en een Pieter Groenebroek de jonge. Op 25 augustus 1715, de datum waarop de Huis te Warmelo in de Finse Golf verongelukte, was de oude Pieter Groenebroek 62 of 63 jaar en had de jonge Pieter Groenebroek de leeftijd van 25 jaar bereikt.
Wie is de luitenant?
Hoogstwaarschijnlijk is Pieter Groenebroek de oude onze man. Want zijn vrouw Aaltje Jans Pick, met wie hij sinds 1675 was getrouwd, wordt vermeld in de administratie van het verongelukte schip. De admiraliteit betaalde haar de resterende soldij, niet alleen van tweede luitenant Pieter Groenebroek maar ook van een aantal andere opvarenden. Toch zijn meer bewijzen voor de identificatie van de luitenant uit Medemblik welkom.
Wie weet meer over de familie Groenebroek uit Medemblik en haar nazaten?
Afbeelding: Samengestelde foto van de grafsteen van stamvader Joris Pietersz Groenebroek. De steen ligt in delen in de Bonifaciuskerk te Medemblik. (D. Meijers)