Scroll to top

Artikel in Alkmaarsche Courant


Peter Swart - 11 februari 2020 - 3 reacties

Bijna een derde van alle opvarenden van het fregat Huis te Warmelo was uit de stad Alkmaar afkomstig. Veel van deze mannen, waaronder kapitein François de Groot, kwamen in 1715 om het leven in de Finse Golf. Een artikel in de Alkmaarsche Courant van 11 februari 2020 besteedt aandacht aan de Alkmaarders van de Huis te Warmelo. Het artikel is geschreven samen met Lisette Blokker van het Regionaal Archief Alkmaar. Zij vond bovendien in de (onder)trouwboeken de namen van twee opvarenden.

De eerste naam is Pieter Pietersz van Damme. Op 24 december 1702 trouwde hij met Annetje Jans van Leijden. Volgens het trouwregister was hij een weduwnaar en uit Den Haag afkomstig. Hoogstwaarschijnlijk was hij een van de twee koksmaten op de Huis te Warmelo.

Gerrit Jansz Vrijbuijs is de tweede naam die zowel in de betaalrol van het schip als in een Alkmaars trouwregister wordt vermeld. Hij trad op 2 augustus 1716 in het huwelijk met Johanna Anthoniel de Bruijn. De trouwdatum is een aanwijzing dat hij de ondergang van de Huis te Warmelo heeft overleefd.

Lees hier het artikel.

Lees hier de blog op de website van het Regionaal Archief Alkmaar.

3 reacties

 1. Ad Kamma

  Dank. Wederom boeiende informatie. Het blijft een spannend project!!

 2. Kees van Louvezijn

  Heel goed van je dit nieuws door te geven, erg interessant, bedankt.
  Wat een prachtig en uitdagend project is het toch met onverwachte nieuwe
  feiten.

 3. Hans Eelman

  Mooie berichten; bedankt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *