De behandeling van zieken en gewonden aan boord van de Huis te Warmelo lag in handen van drie chirurgijns, te weten eerste meester Jan Swart uit Egmond aan Zee, tweede meester Claas Maartensz Bonefaas uit Alkmaar en derde meester Jan Ringeling van het eiland Marken. Over deze drie Noord-Hollanders verscheen in juni 2019 een artikel in Koggenland, het tijdschrift voor de afdeling Oostelijk West-Friesland van de Nederlandse Genealogische Vereniging.
Genealogische publicaties
Naar de familie Swart uit Egmond en de familie Ringeling van Marken was al eerder genealogisch onderzoek gedaan. Dit vergemakkelijkte de zoektocht naar informatie over de chirurgijns aanzienlijk. Zo wordt eerste chirurgijn Jan Swart uit Egmond vermeld in het boek Acht generaties Swart van auteurs Rita Bijl en Aarnout Leijnse.
J.H.A. Ringeling publiceerde in 1982 het boek Kroniek van Mr. Anthoni Claasz Ringeling en zijn nazaten op Marken, in Waterland en West-Indië. Hoewel derde chirurgijn Jan Ringeling perfect in deze familiegeschiedenis past, ontbreekt hij in de stamboom. Wil je weten hoe dat zit?
Lees hier het artikel.
Afbeelding: Een chirurgijn behandelt een beenwond van een op een stoel zittende man. (Rijksmuseum)
Wim Swart
Het is boeiend om je familiegeschiedenis uit te zoeken. Ik heb mijn stamboom tot 1658 kunnen terugleiden (het vermoedelijke geboortejaar van mijn oudst bekende stamvader: Jan Swart). Ik stam af van een van zijn twee zonen: Dirck Swart. Van zijn andere zoon Jan wist ik niets.
Totdat ik vorige week bij een presentatie was over het oorlogsfregat Huis te Warmelo. Na afloop hoorde ik bij toeval dat die Jan op dat schip chirurgijn was geweest. Het maakte de presentatie nog interessanter, want het verhaal was heel dichtbij gekomen!
Peter Swart
Dank voor je reactie. Leuk je na de presentatie in Hoogwoud gesproken te hebben. Wellicht tot een volgende keer!
Peter Swart
Geweldig verhaal Peter! Laat er geen misverstand over zijn, mijn naam is ook Peter Swart en ik stam af van Jan zijn broer Dirk Swart. Er valt veel te lezen over die Swartjes, nu eeuwen later zijn ze nog niets veranderd. Geweldig toch!