Scroll to top

Meezoeken


Zoeken naar gegevens over de bemanningsleden

Maandbrief van matroos Wiebe Jacobsz van Harlingen. Een maandbrief werd op verzoek van een bemanningslid opgesteld en diende voor hem als betaalmiddel. De houder van de brief had recht op een vierde deel van zijn soldij.

Herkomst van de bemanning van het fregat Huis te Warmelo.

Zoek je mee?

Dankzij de bewaard gebleven betaalrol van de Huis te Warmelo is bekend wie in 1715 aan boord van het oorlogsschip waren. In deze rol staan de uitbetalingen per bemanningslid met vermelding van zijn naam, herkomstplaats en rang/functie. Van kapitein François de Groot tot scheepsjongen Pieter Dirksz Mol.

 

Bekijk hier de lijst van bemanningsleden

 

Aan de hand van de betaalrol begint de zoektocht naar meer gegevens over de mannen aan boord van het oorlogsfregat. Wanneer zijn zij gedoopt? Waren zij getrouwd? Hadden zij kinderen? Dat zijn vragen waarop doop- en trouwboeken antwoord kunnen geven. Misschien herken je wel een naam door onderzoek naar de eigen familiegeschiedenis!

 

Opvarenden of hun familie kunnen rond 1715 een bezoek aan de notaris hebben gebracht om zaken of een nalatenschap te regelen. Of hadden ze schulden en liep er een zaak voor het plaatselijke gerecht? Nabestaanden van omgekomen bemanningsleden deden mogelijk een beroep op de armenzorg in hun woonplaats.

 

Meezoeken betekent niet per definitie een bezoek aan een archief. Veel Nederlandse archiefinstellingen en onderzoekers plaatsen gegevens en documenten op internet.

 

Informatie over bemanningsleden is welkom via het contactformulier.

Waar kwamen de bemanningsleden vandaan?

Bezig met laden van kaart...

Bezig met laden