Scroll to top

Nazaten van Dirk Thomasz Meerder


Peter Swart - 1 mei 2019 - 1 reactie

Op 1 mei 2019 ontving burgemeester Frank Streng de 87-jarige Frans Visser op het gemeentehuis van Medemblik. Hij is een nazaat in directe lijn van Dirk Thomasz Meerder die in 1715 als eerste luitenant op het fregat Huis te Warmelo diende. Na de kapitein was hij de hoogste officier aan boord van het oorlogsschip. Frans is pas sinds kort op de hoogte van zijn verwantschap met Dirk Thomasz Meerder. Dat is niet verwonderlijk want de afstand tussen beide mannen bedraagt tien generaties en ruim 300 jaar.

 

Archieven en internet

De ontdekking van de verwantschap startte met een onderzoek in het Westfries Archief naar Dirk Thomasz Meerder. Veel doop- en trouwboeken zijn op de website van het archief doorzoekbaar waardoor dit een relatief eenvoudige opgave is. Volgens het ondertrouwregister van Medemblik trouwde hij in 1681 met Annetjen Karstens. Ze staan ingeschreven als ‘jongelieden van Medenblick’. In de daaropvolgende jaren liet het echtpaar acht kinderen dopen, allemaal in Medemblik. Van deze tweede generatie zorgde in ieder geval de oudste zoon Carsten voor nageslacht. Zo trouwde zijn dochter Dirkje Carstens in 1751 te Medemblik met Cornelis Pietersz Blauw. Met de namen van deze derde generatie werd het onderzoek voortgezet met Google. Dit leverde al snel zoekresultaten op. Want de namen van Dirkje Carstens en Cornelis Pietersz Blauw komen voor in de stamboom van de familie Melissen die door de kleinzoon van Frans Visser op internet is gepubliceerd. De kleinzoon van Frans, die in Den Haag woont, bevestigde dat hij een directe nazaat van hun is. En daarmee stamt ook hij af van Dirk Thomasz Meerder!

 

Van Medemblik naar Amsterdam

Via de kleinzoon kwam Frans Visser in beeld. Opa Frans bleek in Medemblik te wonen, de herkomstplaats van het fregat en Dirk Thomasz Meerder. De lijn van afstamming, dat wil zeggen de lijn tussen de eerste luitenant en Frans Visser, laat zien dat de familie generaties lang in Medemblik heeft gewoond. Zijn overgrootouders Jacobus Fransen en Jansje Boendermaker, beiden geboren en getogen in Medemblik, trouwden in 1875 nog wel in de Radboudveste maar vestigden zich in Amsterdam. De grote stad bood voor een ondernemende metselaar en aannemer meer kansen. Frans Visser is zelf ook in Amsterdam geboren en aan de Noordzeekust opgegroeid. Pas na zijn pensioen streek hij neer in Medemblik. Dat een deel van zijn familiegeschiedenis in Medemblik ligt, was hem bekend. Maar niet dat deze geschiedenis helemaal teruggaat tot in de Gouden Eeuw. Frans woont nog geen 100 meter van de locatie waar in 1708 de kiel van het fregat Huis te Warmelo werd gelegd! Dit maakt de verwantschap met luitenant Dirk Thomasz Meerder extra bijzonder.

Lees hier het krantenartikel in het Dagblad voor West-Friesland over Frans Visser en de ontvangst door burgemeester Frank Streng.

 

Afbeelding: Een familieportret uit omstreeks 1907. Van links naar rechts de moeder, grootouders (in wagen) en overgrootouders (zittend) van Frans Visser. De foto toont een familie die zich succesvol in Amsterdam heeft gevestigd. (Stadsarchief Amsterdam)

1 reactie

  1. Marieke Visser

    Groetjes, de dochter van Frans Visser en de moeder van Matthijs.
    Vind het geweldig !!!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *