Scroll to top

Onderweg naar Porvoo


Peter Swart - 5 maart 2022 - 2 reacties

Op 5 maart 2022 passeerde de Ursula Essberger de wraklocatie van de Huis te Warmelo. De bijna 100 meter lange chemicaliën- en olietanker vaart onder Nederlandse vlag en was onderweg naar de Finse havenstad Porvoo om een lading op te pikken.

De kapitein van de Ursula Essberger, Auke Bijlstra, heeft een speciale band met het fregat Huis te Warmelo. Hij komt namelijk uit Medemblik. Dat is ook de herkomstplaats van het achttiende-eeuwse fregat en een groot deel van de bemanning. Sinds de identificatie van de Huis te Warmelo is Auke Bijlstra meermalen langs de wraklocatie in de Finse Golf gevaren. Zijn gedachten gaan dan altijd even uit naar de ongelukkige zeelieden die daar 307 jaar geleden omkwamen.

Onderstaande foto is genomen vanaf de brug van de Ursula Essberger. De zee is ijsvrij en kalm. Op deze locatie, 64 meter onder de zeespiegel, ligt het wrak van de Huis te Warmelo. In de verte aan de horizon is een verticaal streepje zichtbaar. Dat is het silhouet van de Kalbadagrund vuurtoren. De vuurtoren markeert de gevaarlijke rots die in 1715 het lot van het fregat uit Medemblik bezegelde.


Foto: Auke Bijlstra.

2 reacties

  1. M Swart - Piet

    Hoi Peter, zo blijft het verhaal levend! Heel mooi, heel bijzonder
    om daar langs te varen! Ook mooie foto’s , groet pap en mam

  2. Geweldig en toepasselijk om het op deze wijze te gedenken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *